Odnos: PRODAVATELJ - KUPAC - AGENT NEKRETNINA

Naslovna Blog

Odnos: PRODAVATELJ - KUPAC - AGENT NEKRETNINA
  • 18.03.2019.
Zašto je bitan dobar i pažljiv odnos svih triju strana u procesu kupoprodaje da bi se došlo do konačne realizacije same kupoprodaje nekretnine?

Danas ću pisati o odnosu kupca, prodavatelja i agenta nekretnina u procesu kupoprodaje nekretnina. Zašto je bitan dobar i pažljiv odnos svih triju strana u tom procesu da bi se došlo do konačne realizacije same kupoprodaje nekretnine?
Da bi razumijeli kompletan odnos svih aktera u kupoprodajnom procesu, probajmo se prvo staviti u "kožu" svakog od njih i pokušati sagledati stvari kroz tu vrstu gledišta. Zamislimo prvo da smo prodavatelj i da stavljamo na tržište neku svoju nekretninu. Naravno da će te tu svoju nekretninu cijenit jer je vaša, jer ste se emotivno vezali za nju ili iz nekog vama drugog poznatog razloga. Imao sam više puta tijekom terenskog rada čuti od prodavatelja zemljišta....."E znaš, ja sam jako vezan za ovo zemljište jer su na njemu stabla maslina koje je posadio moj pradjed" i zato ja jako jako cijenim ovo zemljište i ne dam ispod te i te cijene. Ok kažem ja, uz dužno poštovanje, al pokušajte se stavit u ulogu ili "kožu" kupca vašeg zemljišta. Da li će taj isti kupac vaše zemljište gledat radi stabala maslina ili radi samog zemljišta i isplativosti investicije koju ulaže u samo to zemljište da bi nešto izgradio za daljnju prodaju ili najam. Ovo je primjer gdje je prodavatelj u cijenu zemljišta, ugradio i svoju emotivnu cijenu. Ovo sam samo naveo kao jedan primjer gdje se vidi da svaka strana u procesu gleda na tu istu nekretninu drugim očima i razmišljanjem. Dakle, u "koži" kupca stvari se sagledavaju sasvim drugačije. Naravno da svatko gleda svoj interes i da svaka strana gleda da prođe što bolje. Kupac želi kupit nekretninu po što povoljnijoj cijeni, a prodavatelj želi prodati nekretninu po što višoj cijeni. A gdje je sad tu agent nekretnina i kad on nastupa, pitate se? Svaki agent prije samog uključenja u pregovore između prodavatelja i kupca je tu istu nekretninu prvo zaprimio od prodavatelja sa svom dokumentacijom, provjerio nekretninu da li ima kakvih tereta na njoj, "obradio je" i stavio kroz razne marketing kanale kao agencijsku ponudu. Pažljivo je saslušao prodavatelja o svim bitnim informacijama i činjenicama za predmetnu nekretninu, kako bi je mogao prezentirati potencijalnim kupcima u svom najboljem svjetlu. Agent u pregovorima između prodavatelja i kupca treba bit pažljiv u samom odnosu pregovora i dobro slušati oba dvije strane. Nastojati obe strane ako je moguće dovesti do konačnog cilja kupoprodaje i zadovoljiti sve aktere procesa kupoprodaje.
Iako je tema opširna, pokušao sam kratko opisati i dočarati sami odnos svih triju strana PRODAVATELJ - KUPAC - AGENT NEKRETNINA u procesu kupoprodaje nekretnine.
Na samom kraju zaista lijepo zvuči KUPLJENO - PRODANO!!

H.I / TL