Savjeti kako razumno investirati u nekretnine na Jadranu

Naslovna Blog

Savjeti kako razumno investirati u nekretnine na Jadranu
  • 08.02.2019.
Ako razmišljate o kupovini neke nekretnine na moru, vrlo moguće je da ste već proučili velik broj lokacija. Pitanje kojim biste se trebali voditi je: jeste li uspjeli naći pravu lokaciju koja bi zadovoljila vaše potrebe? Zadar, Split, Šibenik........?

Prvo i najvažnije, svaka nekretnina mora imati uredno riješene sve pravno-imovinske odnose; to jest, pred zakonom sve mora biti transparentno i čisto. Ukoliko posumnjate da je prilikom izgradnje nekretnine nešto učinjeno van zakona, odustanite bez razmišljanja s obzirom da bi se takvi i njima srodni problemi trajno vezali uz vašu nekretninu. Drugi kriterij je kvalitetna gradnja. Odredite i plan što čete s nekretninom uraditi nakon što je kupite, a razradite i opcije vezane uz njenu kasniju prodaju.

Hrvatska obala zahvaljujući turizmu nudi brojne mogućnosti dobrog ulaganja u nekretnine; pretpostavimo li da ćete ulagati u objekt koji je na neki način vezan uz turizam, a to su najčešće apartmani, stanovi ili kuće za iznajmljivanje turistima, dolazimo do zaključka da definitivno ima mogućnosti za profit. Turizam, za razliku od ostalih grana hrvatskog gospodarstva, ne pokazuje znakove posustajanja, a milijuni stranih gostiju svako ljeto provode na popularnim destinacijama poput Zadra, Splita ili Šibenika i na mnogim hrvatskim otocima.

Za svaku nekretninu od velike važnosti je njezina mogućnost zarade; vrijednost određene nekretnine uvijek se dugoročno računa prema mogućem profitu koji se od te nekretnine može izvući. S obzirom da se Hrvatska, kao zemlja čiji turistički kapaciteti nisu mali, ali ni veliki, sve više okreće ekskluzivnijim oblicima turizma, uz rast cijena smještaja, hrane i ostalih sadržaja na obali, za očekivati je da će cijena prosječnog apartmana, stana ili kuće za odmor samo rasti. S obzirom da se diže prosječna cijena smještaja, posljedično se diže i vrijednost vaše nekretnine, kao i mogućnost zarade od nje same. Ukratko rečeno, ukoliko su vam za oko zapele na primjer nekretnine u Zadru [www.toplokacija-nekretnine.com] , poželjno se voditi turističkim potencijalom grada Zadra, na umu imajući sve ono što taj grad može ponuditi turistima, ali i kako kotira vaša nekretnina; koliko je udaljena od turističkih atrakcija, mora, zabavnih sadržaja, ugostiteljskih objekata itd, jer su to direktni faktori koji determiniraju poželjnost iznajmljivanja neke nekretnine.

Valja uzeti u obzir da je Republika Hrvatska proteklih godina donijela mnoge zakone za zaštitu Jadranskog mora i pripadajuće obale, tako da su mogućnosti za novogradnju postale vrlo ograničene. Rezultati takve politike osjetit će se za nekoliko godina kada će biti prilično teško izgraditi nekretninu s turističkim potencijalom na hrvatskoj obali. Upravo je zato sada najbolje vrijeme za ulaganje u nekretnine takve vrste na Jadranu, s obzirom da će njihova vrijednost u budućnosti drastično porasti.

H.I.